Cercetari stiintifice recente au dovedit ca organismul nostru isi poate reconstrui cu usurinta potentialul natural electric cu ajutorul apei. Nu este nici o coincidenta ca obiceiurile multor culturi includ ritualuri cum ar fi oferirea de apa calatorilor sau botezarea copiilor cu apa.
Atat Hipocrate, in Grecia Antica, cat si Avicenna, medic si filozof arab din epoca medievala, foloseau intensiv terapia cu apa, aplicand alternativ apa fierbinte si rece, apoi facand masaj pacientului. Aceasta terapie imbunatateste circulatia sangelui si metabolismul, ajuta la inlaturarea mucozitatilor din organism si duce, in consecinta, la un proces de insanatosire rapida.
Se pare ca, doar aplicand alternativ apa rece si fierbinte, putem obtine rezultate neasteptate impotriva multor boli. Temperatura ridicata stimueaza suprafetele corpului si mareste cantitatea de sange in piele, in timp ce temperatura joasa stimuleaza circulatia sangelui in organe. Actiunea alternanta a temperaturilor joase si inalte in terapia cu apa devine un leac deoarece regleaza circulatia sangelui, intareste muschii si inima, imbunatateste sistemul imunitar. De asemenea micsoreaza sensibilitatea organismului la frig si caldura si intareste sistemul nervos.
Dusul cald-rece se recomanda si persoanelor in varsta deoarece le micsoreaza senzatia de oboseala si transpiratie, sensibilitatea muschilor si incheieturilor si reactia la schimbarile vremii. Efectele sunt si mai bune daca se adauga in apa extracte de musetel, salvie sau alte ierburi medicinale, folosite si la masaj.
Cum puteti face singur un masaj cald-rece? Inmuiati un prosop in apa rece, stoarceti-l si masati gatul, bratele, pieptul, spatele, picioarele. Timpul total pentru intregul organism sa nu depaseasca 5 minute. Apoi acelasi proces, dar cu un prosop uscat. Veti observa cum pielea se incalzeste si inroseste. Cel mai bine este sa urmati aceasta mica terapie dimineata: va revigoreaza, reenergizeaza, conecteaza la realitate. Iarna puteti incerca o "sapuneala" (baie cu zapada).
Sa mai spunem despre dusul cald-rece ca acesta se face in limitele confortului! Potriviti temperatura apei pentru a fi confortabila si placuta timp de 40 de secunde, apoi scadeti-o (in limita confortului dvs!) pentru 20 de sec. Repetati timp de 3-8 minute, in functie de cum va simtiti!
Observatie: cand faceti dus in apa fierbinte, incepeti cu capul; cand dati drumul la apa rece, spalati-va intai pisioarele si apoi partea superioara a corpului unde se gasesc organele vitale. Faceti trecerea cald-rece treptat! Intotdeauna terminati cu un dus rece, pentru ca vasele de sange sa se contracte pentru a preveni raceala. In timpul sezonului rece, nu iesiti afara timp de 40 min dupa dusul alternant cald-rece.
Sursa: "Cum sa traim 150 de ani" de Mikhail Tombak |